It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Mikä musiikin kanssa on parasta keskittyä?

Kun kysytään, mikä musiikki on parasta keskittymiseen, on otettava huomioon, että ei ehkä löydy vastausta joka tyydyttäisi kaikkia musiikkimakuja ja joka samalla edesauttaisi keskittymistä hyvin erilaisissa tilanteissa (haetaanko musiikin kautta apua työlinateeseen missä on hyvin toistuva suoritus? vai onko tilanne sellainen joka vaatii luovaa älykkyytä?). Ja kuitenkin, on olemassa selkeitä linjoja musiikin sisällössä, joiden voidaan todistetusti mitata parantavan keskittymistä.

Musiikki verrattuna hiljaisuuteen

Mikään ei ole parempi kuin hiljaisuus kun yrittää keskittyä. Mutta monet tutkimukset ovat osoittaneet, että musiikilla on positiivisia vaikutuksia aivoille, jotka auttavat keskittymään: musiikkii kehittää muistia, parantaa tarkkaavaisuutta, tekee meistä luovempia, vähentää stressiä ja stimuloi kumpaakin aivopuoliskoa.

Lisää todisteita musiikin vaikutuksista: ihmisellä on kaksi järjestelmää jotka prosessoivat tarkkaavaisuutta: ensimmäinen niistä on tietoinen ja auttaa meitä suuntaamaan keskittyneisyyttä tahdonvoimalla, toinen on toimii tiedostamatta. Se kontrolloin intuitiota ja tunnepuolta ja regoi nopammin kuin ensimmäinen. Tästä syystä kun olet kotona, keskittyyneenä johonkin tekemiseen, pienikin meteli saattaa häiritä sinua. Ellet anna musiikin rauhoittaa edellämainittua tiedostamatona puolta, pienikin häiriö voi viedä sinut pois tarkkaavaisuuden tilasta.

Kysymys temmosta

On yhtä paljon musiikkia joka soveltuu keskittymiseen kun on tarkkaavaisuuden kohteita. Tiedämme esimerkiksi, että aivot eivät toimi samalla tavalla kun teemme jotain toistuvaa suoritusta verrattuna jos kirjoitamme esim. astrofysikaalista teoriaa. Nopeatempoinen musiikki voi lisätä tuottavuutta ensimmäisessä tapauksessa, kun taas hyvin hidastempoien muisiikki, 60 BPM olisi toisessa tapauksessa parempi.

Luonnon äänet

Ei ole sattumaa, että luonnon tuottamaa musiikkia (sateen äänet, puron solina, linnun laulu tai jopa tuuli) kuullaan usein rentoutumiseen tarkoitetuissa paikoissa, kuten kylpylöissä. Ne aikaansaavat turvallisen, tasaisen olon ja niisssä on hyvin vähän rytmivaihdoksia. On epätodennäköistä, että sykkeemme nousee kun kuuntelemme tällaisia luonnon ääniä. Tästä syystä nuo äänet edesauttavat keskittymistä. Asia joka on myös tieteellisesti todistettu Rensselaer Polytechnic Instituutin tutkimuksissa.

Laulut joista tykkäät

Idea, että yllätyksellisyyden puuttuminen auttaa keskittymään, käy toteen toisessa esimerkissä: kun valitset kuunneltavaksi lauluja joista pidät. Kun tykkäät jostain kappaleesta, sillä on voimaannuttava vaikutus ja se voi herkästi laukaista hyvänolontunteen. Toisaalta laulu mistä pidät ei herätä uteliaisuutta, koska laulun rakenne on sinulle jo tuttu. Teresa Lesiukin mukaan, joka toimii musiikkiterapian professorina Miamin yliopistossa, rakastamamme musiikin kuunteleminen lisää tuottavuutta, vähentää stressiä ja saa meidät tekemään parempia valintoja.

Laulut joilla ei ole mitään vaikutusta

On paradoksaalista, mutta Taiwanilaisen Fu Jen yliopiston tutkimusten mukaan, tällaisella musiikilla on positiivisin vaikutus keskittymiseen. Laulut joista pidämme ja jotka siksi ovat henkilökohtaisia voivat olla häiriöksi kun taas laulu josta emme pidä, voi saada aikaan negatiivisen tunnetilan. Kun taas musiikki mitä kohtaan meillä ei ole tunteita, edesauttaa keskittymään.

Instrumentaali musiikki

Musiikki tai ääni yleensä ei ole pahin keskittymistä estävä tekijä. Suurin vaikutus on laululla ja sanoilla. Mitä ymmärrettävämpiä nämä elementit ovat, sitä enemmän ne vetävät alitajuista huomiota puoleensa, joka johtaa huonompaan tuottavuuteen.

Yhteenvetona voidaa sanoa, että riippuen herkkyydestäsi ja kuinka paljon keskittymistä joku tekeminen vaatii, tähän parhaiten auttava musiikki vaihtelee. Ei kannata käyttää liian paljon aikaa musiikin valitsemiseen jolla koitat lisätä tuottavuutta!


Jatka lukemista

Higher, Michael Bublé's last album, is already available on Karaoke Versio

Worthy heir to the jazz singers of the 1950s, Canadian artist Michael Bublé just released his new solo album Higher. A...

From « Don't Go Breaking My Heart » to « Cold Heart », Elton John still knows how to make us feel alive!

Iconoclastic artist, composer of timeless ballads and creator of hits that became classics, Sir Elton John has lived...

Cover songs for weddings? the answer is "yes"!

Soul, Rock, Pop, Movie score… Playing the right music at the right time is the magic formula to rock any wedding...


Ole ensimmäinen joka kommentoi tätä
Kirjaudu sisään antaakseesi vastauksen.