It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

4 hetkeä jotka muokkasivat musiikin historiaa (osa 2)

1900-luvun puolestavälistä asti, musiikki on demokratisoitunut. Kaikki saavat sitä ja sitä löytyy lähes jokaisesta kodista. Musiikin levinneisyys on tuonut mukanaan uusia lahjakkuuksia, uusia sääntöjä ja tapoja toimia.

Tässä on neljä hetkeä, jotka muuttivat musiikin historian suuntaa.

Ziggy Stardust vierailee maassa

Kesäkuu 1972
70-luvun alkupuolella, glam rock tuli musiikkiskeneen. Sen mukana tuli Englantilaisia artisteja kuten David Bowie joka nopeasti otti uuden genren tuulet haltuun: paljon meikkiä, paljetteja sekä tekojalokiviä, ylisuuret esiintymissaappaat jne. Bowie kehitti myös alter egon, joka oli paljon enemmän kuin yksinkertainen laulaja ja josta tuli elävä ikoni sekä yleisön lempihahmo: Ziggy Stardust.

1972 julkaistussa albumissa The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars, Bowie kertoo tarinaa alienista, joka tuli vapauttamaan ihmiskunnan sen brutaalisuudesta. Alienista tulee suosittu ja rokkitähti, kunnes sekoaa seksiin ja huumeisiin. Sen ajan kriitikot pitivät levyä oman aikansa satiirina. The Spiders From Mars bändinsä kanssa David Bowie (josta erikoishuomio menee kitaristi Mick Ronsonille), vei kuulijat sokerisilla soundeillaan 60-luvun soundeihin tottuneet valovuosien päähän. Vaikkakin levy oli suuri menestys, Bowien manageri, Tony DeFries, kehotti Bowieta lopettamaan alteregoilun ja keskittymään musiikkiin. Vain vuosi sen jälkeen kuin Ziggy oli laskeutunut maan pinnalle, kesäkuussa 1973 Lontoon konsertissa Bowie julisti: "Kaikista tämän kiertueen esiintymisistä tämä konsertti säilyy mielissämme pisimpään, koska se ei vain ole kiertueen viimeinen show, se on viimeinen minkä koskaan teemme." Näin tehden Bowie julisti Ziggy Stardustin kuolleeksi ja antoi albumin nimeksi: The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars.

"Dark Side of the Moon" eclipses competition

March 1, 1973
"Dark Side of the Moon," joka on englantilaisen bändin Pink Floydin äärimmäinen teos, ja joka julkaistiin maaliskuussa 1973, jäi Billboard 200 listalle ikuisuudeksi, ja oli parhaiden myytyjen levyn listalla... 917 viikkoa, eli vähän yli 17 vuotta, joka on ennätys mille tahansa musiikkijulkaisulle, etenkin näinä MP3 aikoina kun bändejä tulee ja menee. Tänä aikana kuu kääntyi 190 kertaa itsensä ympäri paljastamatta koskaan sen kauimpaa eli pimeätä mystistä puolta, mikä albumin nimessäkin esiintyy..

Punk saa kuningaskunnan vapisemaan

Joulukuu 1, 1976
On 1976. Sosiaalisesti Britannia on räjähtämässä. Teollinen kriisi toi massatyöttömyyttä ja musiikkiteollisuuskaan ei säästynyt. Progressiiviset rock bändit olivat levymerkkien hallitsijoita, eivätkä levy-yhtiöt uskaltaneet satsata mihinkään muuhun genreen. Tämä tilanne näytti kiveen hakatulta. Mutta neljä nuorta työväenluokan aikuista oli asiasta eri mieltä ja he päättivät muuttaa kaiken. Marraskuussa 1976, kaksi kuukautta sen jälkeen kun levytyssopimus EMIn kanssa oli solmittu, Sex Pistols päästi ulos ensimmäisen singlensä, "Anarchy in the UK" ja lähti heti perään pitkälle englannin kiertueelle. Mutta joulukuun 1 päivänä, Pistolsit tekivät kiistanalaisen esiintymiseen TV showssa Today, josta paikka oli jäänyt vapaaksi kun Freddy Mercury ja bändinsäQueen ei ollut päässyt paikalle. Kun laulaja John Lydon ja hänen tiiminsä saapuivat kuvauspaikalle, he saivat odottaa baarissa omaa vuoroansa. Kitaristi Steve Jones muistaa heidän olleen täydellisen juovuksissa, kun viimein tuli heidän aika mennä kameran eteen.

Kun Bill Grundy, shown juontaja, kuulutti mahtailevalla sutkautuksella bändin sisään: "Huomaatte että he ovat yhtä juovuksissa kuin minäkin... mutta he uskovat omaan aatteeseen." Ennen bändin soittoa oli haastattelu ja juontaja Gundry provosoi nuorta bändiä: "Antakaa mennä nyt, teillä on vielä 5 sekuntia aikaa. Sanokaa jotain järkyttävää." Steve Jones, joka oli tässä vaiheessa täysin estoton, päätti tarttua sarvista härkää, ja sanoi jotain mitä TV:ssä ei sitä ennen oltu kuultu. Grundy, joka huomasi ohjelman menvän pois raiteiltaan, eikä voinut enää saada sitä takaisin, koitti keventää tunnelmaa naurahtaen ja todeten "miten sanavalmis poika! " Seuraavana päivänä skandaali oli valmis ja iltapäivälehdet kyselivät isoin otsikoin: "Keitä ovat nämä retkut (punkkarit)? ".

Live Aid: päivä jona musiikki muutti maailman

July 13, 1985
Bob Geldolf, Boomtown Ratsbändin johtohahmo sekä Live Aid konsertin ideoija tuli sisään journalistihuoneeseen Wembley Stadionilla heinäkuun 13a 1985, kun kello tuli viisi ja koitti peittää isot selkäkipunsa. Niiden silmissä ketä hän tapasi, hän ei enää ollut tavallinen kuolevainen, vaan pyhimys Geldof. Michael Buerk, jonka dokumentti Etiopiasta alkoi alkusysäyksen ja idean Geldofille ​​Live Aid konsertista, muistelee että Geldof sopi tapaamisia suurimpien artistien kanssa kerätäkseen rahaa hankkeelle. Buerk toteaa, että Geldofia itseään kunnioitettiin todennäköisesti enemmän kuin hänen paikalle saamiaan artisteja. Vaikkakin kyseessä on karkea tapa kerätä rahaa, Geldof avasi konsertin itse ottamalla mikrofonin ja huutamalla "Antakaa meille vit*@ rahanne nyt." Tämä vähemmän traditionaalinen avunpyyntö ei estänyt konsertissa kävijöitä sekä katsojia avaamasta kukkaroitaan.

Päivän loppuessa oli kerätty 4 miljoonaa puntaa sekä 5 miljoonaa US dollaria Etiopian nälänhätään. Seuraavan viikon aikana, keräys tuotti 30 miljoonaa puntaa, eli lähes 40 miljoonaa US dollaria. Musiikillisesti menestys oli aivan yhtä täydellinen ja elämää suurempi ja jakautui kahdelle suurelle areenalle: Wembley areena Englannissa sekä Philadelphia areena USA:ssa. Koko maailman kerma oli koolla tässä massiivisessa tapahtumassa:
Status Quo, Elvis Costello, Black Sabbath, Sting, Phil Collins (ainoa artisti joka esiintyi kummassakin paikassa samana pävinä!), Crosby, Stills and Nash, Judas Priest, The Beach Boys, Dire Straits, Queen, David Bowie, The Pretenders, Santana, Elton John, Wham !, Madonna, Paul McCartney, Tom Petty, Neil Young, Led Zeppelin, Mick Jagger, Tina Turner ja jopa Bob Dylan.

Lue lisää musiikin historiasta


Jatka lukemista

Higher, Michael Bublé's last album, is already available on Karaoke Versio

Worthy heir to the jazz singers of the 1950s, Canadian artist Michael Bublé just released his new solo album Higher. A...

From « Don't Go Breaking My Heart » to « Cold Heart », Elton John still knows how to make us feel alive!

Iconoclastic artist, composer of timeless ballads and creator of hits that became classics, Sir Elton John has lived...

Cover songs for weddings? the answer is "yes"!

Soul, Rock, Pop, Movie score… Playing the right music at the right time is the magic formula to rock any wedding...


Ole ensimmäinen joka kommentoi tätä
Kirjaudu sisään antaakseesi vastauksen.