It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

100 vuotta Billie Holidayta

Jazz mestari, Billie Holiday, jonka oikea nimi on Lady Day referenssinä Holy Maryyn, Täyttäsi 100 vuotta tässä kuussa.

Hänen vanhempansa eivät olleet valmiita hoitamaan lastaan kun hän syntyi huhtikuun 7 päivä 1915 Baltimoressa. Laulaja kertoo lapsuudestaan elämänkerrassaan Lady Sings the Blues.

Tämä oli alku rankalle elämälle joka sai alkunsa köyhyydessä ja rasismin keskellä. Nuori nainen käänsi tuskansa ulospäin ja tuotti runollisen kokoelman nimeltä Strange Fruit, jossa hän mainitsee päähenkilön - nuoren opettajan sanoin - Afro amerikkalaisten lynkkaamisen.

Kyseinen nuori nainen tuli hylätyksi pienenä ja hänet myytiin prostituoiduksi. Hän joutui kohtaamaan raiskauksia, väkivaltaa ja päätyi monta kertaa kasvatuslaitokseen ja vankilaan. Lopulta hän löysi lohdutusta musiikin kautta ja alkoi laulamaan Harlemissa, New Yorkissa ja sai näin pientä tuloa itselleen katusoittajana.

Tapauhtui kuitenkin ihme: John Hammond, Columbia tuotantopäällikkö, kuulee hänen lauluansa sattumalta eräällä klubilla ja rakastuu hänen ääneensä. John tarjoaa naiselle mahdollisuutta äänittää Columbian studioilla Benny Goodmanin kanssa. Tämän jälkeen hänet kiinnitetään Apollo teatteriin missä hän tutustuu Duke Ellingtoniin, joka tarjoaa hänelle osaa lyhyt filmiin.

Hän äänittää kaksi laulua joista tulee erittäin suosittuja USA:ssa: What a little moonlight can do sekä Miss Brown to you. Samaan aikaan hänen runokokoelmansa saa suurta julkisuutta. Sitten hän äänittää kappaleen Gloomy Sunday, joka kuuleman mukaan on niin surullinen että saa artistin joka sen laulaa tekemään itsemurhan.

Näin hänestä tulee iso nimi Jazz piireissä ja hän laulaa kuuluisimpien artistien kanssa (Dizzy Gillespie, Benny Carter, Louis Armstrong or Count Basie) ja saavuttaa suurta mainetta ja kunniaa (Lover Man, Billie’s Blues, Don’t Explain, Lady In Satin…), hän antautuu myös huumeiden maailmaan ja hänen äänensä romahtaa ja hän joutuu lopulta taistelamaan maksakirroosin kanssa.

Näiden sairauksien murtamana hän kuolee jo 44 vuotiaana, mutta jättää jälkeensä vaikuttavan kokoelman musiikkia ja ison vaikuttimen tuleviin laulajiin. mm.Frank Sinatra ja Nina Simone.

Jatka lukemista

Higher, Michael Bublé's last album, is already available on Karaoke Versio

Worthy heir to the jazz singers of the 1950s, Canadian artist Michael Bublé just released his new solo album Higher. A...

From « Don't Go Breaking My Heart » to « Cold Heart », Elton John still knows how to make us feel alive!

Iconoclastic artist, composer of timeless ballads and creator of hits that became classics, Sir Elton John has lived...

Cover songs for weddings? the answer is "yes"!

Soul, Rock, Pop, Movie score… Playing the right music at the right time is the magic formula to rock any wedding...


Ole ensimmäinen joka kommentoi tätä
Kirjaudu sisään antaakseesi vastauksen.