It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Eri äänityyppien ymmärtäminen

Vaikka on olemassa monia äänityyppejä, jotka jaetaan eri tessitura kategorioihin, itse äänen tuottamisen voi kuitenkin jakaa kahteen pää-alueeseen: "rintaääni ja pää-ääni".

Rintaääni

Rintaääni (joka on ihmisen luontainen ja vahvin äänialue): tämä on tyypillisin äänialue jota käytetään myös puhumisessa. (ylläolva koskee varinkin mieslaulajia, mutta osittain myös naislaulajia).

Tätä ääntä käyttävät myös paljon oopperalaulajat ja tämän äänen tuottamisen yhteydessä pidetään kurkunpää alhaalla (kurkunpäätä kutsutaan myös nimellä "voice box"). Tämä äänityyppi mahdollistaa hyvin vahvan äänen tuottamisen joka kuuluu orkesterin yli.

Nimity rintaääni, "voce di petto" Italiaksi, viittaa siihen kehon osaan missä tämä äänityyppi resonoi eniten. Tämän äänen tunnistaa sen voimakkuudesta, rikkaista harmonisista sävelistä ja tummasta kvaliteetista.

Pää-ääni

Jotkut kutsuvat pää-ääntä nimellä falsetti "falsetto" Italiaksi, mutta puritanistit pitävät sitä kuitenkin erilaisena, koska falsetto on ns. huijaus-ääni, joka imitoi pää-äänen laatua. Usein miehet käyttävät sitä yrittäessään matkia naislaulajia.

Pää-ääni (ns. toinen ääni tai toinen äänimekanismi) on tyypillisin naisääni ja sitä käyttävät myös lapset kun he puhuvat tai laulavat. Tämä äänityyppi on paljon harvinaisempi miesten keskuudessa ja varsinkin aloittelijoiden keskuudessa, jotka eivät vielä ole harjoittaneet ääntänsä.

Samoin kuin rintaääni, pää-ääni viittaa paikkaan missä se kehossa resonoi. Se soi siis kehon ylemmässä osassa. Mutta sillä ei ole samaa voimaa ja täsmällisyyttä kuin rintaäänellä, mutta siinä on kuitenkin selkeyttä, ilmaisukysyä ja puhtautta .

Huiluääni

Tämä vähemmän kuultu äänityyppi (joka saa nimensä samankuuloisesta huilusoittimesta), soi hyvin korkealla ja sillä pääsee yli pää-äänen rekisterin. Tästä syystä sitä tuottavat pelkästään naiset. Tämä on hyvin tekninen ääni ja vaikea oppia. Oopperassa Queen of the Night joka on osa Mozartin taikahuilua, tätä ääntä käytetään upealla tavalla.

Vihellys ääni

Tämä on toinen hyvin erikoinen ja harvininen äänityyppi, joka soi vielä korkemmalta kuin huiluääni, jopa niin paljon että sitä verrataan vihellykseen. Se tuotetaan hyvin erikoisella tekniikalla. Hyvänä esimerkkinä toimii Mariah Carey. Tämä kuuluisa laulaja, joka sanoo että hänellä on kyhmyjä äänihuulissaan tuottaa hyvin korkeita säveliä vuonna 1991 äänitetyssä kappaleessa Emotions, jossa hänen äänensä kuulostaa hyvin jousisoitintyyppiseltä.

Sekoitettu ääni

Tämä ääni on tyypillinen vain mieslaulajilla, eikä sinänsä ole mikään erillinen äänityyppi, vaan sekoitus rintaäänestä ja pää-äänestä. Sitä käytetään keventämään kirkkaita ja korkeita ääniä, jotka olisivat muuten liian vaikeita tuotaa pelkällä rintaäänellä. Sillä saa myös hyvin pehmeitä ja värikkäitä sävyjä lauluääneen.


Jatka lukemista

Higher, Michael Bublé's last album, is already available on Karaoke Versio

Worthy heir to the jazz singers of the 1950s, Canadian artist Michael Bublé just released his new solo album Higher. A...

From « Don't Go Breaking My Heart » to « Cold Heart », Elton John still knows how to make us feel alive!

Iconoclastic artist, composer of timeless ballads and creator of hits that became classics, Sir Elton John has lived...

Cover songs for weddings? the answer is "yes"!

Soul, Rock, Pop, Movie score… Playing the right music at the right time is the magic formula to rock any wedding...


Ole ensimmäinen joka kommentoi tätä
Kirjaudu sisään antaakseesi vastauksen.