It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Hengittäminen pallean kautta

Olet varmaan kuullut sanonnan "laula koko sielullasi." Tämä voidaan ymmärtää kahdella tavalla; anna kaikkesi laulaessasi, tai; laula koko kehollasi.

Laulamisen laatu riippuu paljolti hengityksestä ja tarkoitus ei ole käyttää pelkästään kehon yläosaa. Hengityksen hallitseminen on ensimmäinen askel laulamisen oppimisessa.Tästä syystä hengityksen tekniikkaan on tärkeä tutustua ja varsinkin palleahengitykseen laulaessa.

Ennen kuin katsotaan hengityksen kulkua laulaessa syvemmin, pitää ensin erottaa kaksi eri hengitystapaa: rintahengitys ja palleahengitys.

Rintahengitys tämä on kaikkein luonnollisin hengitys, jonka teemme automaattisesti kun esim. lääkäri pyytää ottamaan syvään henkeä. Tässä otetaan ilmaa kehon yläosaan, hartiat nousevat ja se luo jännitystä lapaluiden kohdalle. Tämä ei ole paras tapa hengittää laulaessa! Tämän sijaan olisi tärkeä oppia "palleahengitys" laulaessa.

Palleahengitys onnistuu kun siihen keskittyy ja sitä yrittää. Olet ehkä kuullut sanonnan "hengitä vatsan kautta" joka on tekniikka joka vaatii paljon harjoitusta ennen kuin se onnistuu. Tässä kontroloidaan pallealihasta ja se toimii hengityksen pumppuna. Yllättävää kyllä, tämä hengitystapa on ihmiselle kaikkein paras ja mm. lapset hengittävät pallean kautta luonnostaan. Katso pientä lasta kun se nukkuu; lapsen pallea nousee ja laskee, hänen rintakehä ei liiku. Vanhempana osaamme tämän taidon myös, koska hengitämme näin nukkuessamme, tosin tiedostamattamme! Suurin etu palleahengityksessä on, että sen kautta saa enemmän ilmaa ja sitä voi käyttää tehokkaammin.

Tehdään muutama harjoitus, jolla yritämme ymmärtää paremmin palleahangitystä ja tehdä siitä enemmän intuitiivistä:

Tietoisuus

Seiso peilin edessä, laita kädet vyötärölle, sormet kohti napaa ja hengitä sisään. Suurin osa ihmisistä ottaa luonnostaan ilmaa sisään nostamalla rintakehää. Tämä on väärin ja johtaa rintakehähengitykseen. Sen sijaan pallean pitäisi liikkua ja laajeta.

Asetu tämän jälkeen makuulle. Laita kädet vatsan päälle ja tunne miten vatsa liikkuu. Voit myös laittaa kirjan vatsasi päälle tässä testissä. Tarkkaile kirjaa; sen pitäisi nousta ja laskea jokaisen hengityksen aikana.

Kun ymmärrät miten pallean pitää liikkua, koita hengittää sillä tavalla tahdonvoiman avulla. Seiso seinää vasten, käsivarret koskettaen seinää ja samalla tasolla kuin hartiat ja keho noin 30° kulmassa. Huomaa että tässä asennossa palleahengitys tapahtuu luonnostaan. Tee tätä muutaman minuutin ajan ja sitten ota normaali seisoma-asento ja yritä jatkaa samanlaista palleahengitystä.

Ota palleahengitys haltuun

Hengitys tapahtuu kahdessa osassa:

  • Sisäänhengitys varastoi maksimi määrän ilmaa
  • Uloshengitys käyttää ilmaa laulaessa

Uloshengityksen aikana, joka voi olla hyvinkin pitkäkestoinen laulaessa, on tarkoitus kontroloida ilmaa joka menee ulos pallean kautta.

Kuvittele täyteen puhallettu ilmapallo. Jos päästät otteesi sen aukosta, ilma poistuu hyvin nopeasti. Mutta jos kontroloit miten päästät ilmaa ulos, ja päästät sitä vähän kerrallaan ilmaa riittää hyvinkin pitkään. Yritä hengittää sisään syvästi ja anna pallean nousta kunnolla ja sitten päästä ilma ulos hitaasti ja kontroloidusti. Tee tämä harjoitus päivittäin ja koita joka päivä pidentää uloshengitysaikaa yhdellä sekunnilla.

Rytminen hengitysharjoitus

Päästä ensin kaikki ilma ulos keuhkoista. Sitten pidätä hengitystä neljä tahtia. Sitten hengitä sisään neljän tahdin ajan suun tai nenän kautta. Sitten hengitä kaikki ilma ulos kahdeksan tahdin ajan ja jatka harjoitusta.


Jatka lukemista

Higher, Michael Bublé's last album, is already available on Karaoke Versio

Worthy heir to the jazz singers of the 1950s, Canadian artist Michael Bublé just released his new solo album Higher. A...

From « Don't Go Breaking My Heart » to « Cold Heart », Elton John still knows how to make us feel alive!

Iconoclastic artist, composer of timeless ballads and creator of hits that became classics, Sir Elton John has lived...

Cover songs for weddings? the answer is "yes"!

Soul, Rock, Pop, Movie score… Playing the right music at the right time is the magic formula to rock any wedding...


Ole ensimmäinen joka kommentoi tätä
Kirjaudu sisään antaakseesi vastauksen.