It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

Laulan, siksi olen: kun musiikki ja filosofia kohtaavat

Käännetään huomio hetkeksi vuoden 2018 loppututkinnon suorittajiin, jotka varmastikin ajattelevat jo seuraavaa elämänvaihetta ja omaa filosofiaansa. Filosofiaa, joka kyseenalaistaa ympäröivää maailmaa, löytyy kaikkialta, mutta hyvin usein sitä löytyy musiikista. Epäilyttääkö? Tässä muutamia esimerkkejä jotka ovat pohtimisen arvoisia.

Sokrateesta the Who yhtyeeseen: itsetuntemus

Filosofit katsovat yleensä ensin sisäänpäin itseensä mielummin kuin ulospäin toisiin saadakseen paremman käsityksen siitä mitä on. Itsetuntemus sijoittaa filosofin kohteeksi ja katojaksi samaan aikaan. Löydämme tämän kysymyksen St. Augustinen lausahduksessa: "älä katso ulospäin, käänny aina itseesi. Sisäänpäinkääntynyt ihminen on totuudessa" tai kuuluisassa Sokrateen lauseessa "tunne itsesi". Musiikillisesti puhuttaessa, The Who yhtye otti nimensä tästä aiheesta ja niin myös heidän vuoden 1978 hitti "Who Are You." Sama teema "Know Who You Are" löytyy myös viimeiaikaisesta Disney filmistä, Moana.

Aristotleesta Rolling Stonesiin: halut ja välttämättömyys

Laulussa "You Can’t Always Get What You Want," The Rolling Stones saattaa kevyesti refereida laittomia nautintoaineita, mutta sen todellinen tarkoitus on paljon syvällisempi. Laulu analysoi tarvetta ja välttämättömyyttä, joka aiheuttaa ihmisissä paljon "turhautumista" ja siitä puhutaan laulussa ihan suoraan. Mutta jos laulun nimi sanoo, että halut ja rajoitukset usein elämässä kohtaavat, niin kertosäkeen loppuosa toteaa: "Jos yrität, saatat saada sen mitä haluat ja mitä tarvitset." Tämä vie meidät takasin Aristotleen rationaaliseen ajatelmaan haluista.

Stoicsista Hank Williamsiin: rakkaus

Filosofeilla on ollut aikojen alusta asti kiista ja näkemysero rakkauden ja intohimon välillä. Kumpaakin kohdataan elämän suurissa tunteissa ja teoissa. Otetaan vaikka Hegel, joka sanoi "mitään suurta ei ole koskaan tullut maailmaan ilman intohimoa," kun taas toiset, esimerkiksi stoalaiset, ajattelevat että rakkautta pitää säädellä älyllä. Myös rakastumisen vaarallisuutta löydetään sanoituksissa kuten "Lovesick Blues" jonka esittää Hank Williams, Sr.

Kierkegaardista Arcade Fireen: Pohdiskelu

Orpheus myytin pohdiskelu (lahjakas muusikko joka laskeutuu tuonelan maailmoihin tuodakseen elävänä takaisin vaimonsa Eurydicen), on selkeänä aiheena albumissa Reflektor, bändiltä Arcade Fire, tämän voi päätellä albumin kansikuvasta sekä kahden laulun nimestä "Awful Sound (Oh Eurydice)" sekä "It's Never Over (Orpheus)." Tanskalainen filosofi Kierkegaard on myös huomion keskipisteessä. Ryhmän laulaja Win Butler toi asian esiin, todetessaan että albumi sai inspiraation lukiessaan esseetä "The Present Age" jota hän kuvailee laulussa: pohdiskelun ja tekemisen välinen ristiriita.


Jatka lukemista

Higher, Michael Bublé's last album, is already available on Karaoke Versio

Worthy heir to the jazz singers of the 1950s, Canadian artist Michael Bublé just released his new solo album Higher. A...

From « Don't Go Breaking My Heart » to « Cold Heart », Elton John still knows how to make us feel alive!

Iconoclastic artist, composer of timeless ballads and creator of hits that became classics, Sir Elton John has lived...

Cover songs for weddings? the answer is "yes"!

Soul, Rock, Pop, Movie score… Playing the right music at the right time is the magic formula to rock any wedding...


Ole ensimmäinen joka kommentoi tätä
Kirjaudu sisään antaakseesi vastauksen.