It looks like you are browsing from United States. Please select your region for the best experience.
No thank you

10 laulua jotka yrittivät muuttaa maailman

Voivatko laulujen sanoitukset ja melodiat muuttaa maailmaa enemmän kuin polittinen kieltäymys, rasisminvastausuus, naisten oikeuksien puolustaminen tai nälkälakot?! Mikä onkaan tehokkaampaa kun halutaan vaikuttaa maailmaan, kuin musiikki, jota kaikki kuuntelevat! Ehkä nämä laulut ovat ovat utopistisia unelmia tai vain ajatusta herättäviä teoksia, mutta tässä on 10 kappaletta jotka yrittivät muuttaa maailmaa.

JOHN LENNON

Imagine
Saatavilla Imagine, 1971

Yksi kaikkein tunnetuimmista pop lauluista ikinä, Yoko Ono kuvaili sen olevan "juuri mihin John uskoi: että olemme yksi maa, yksi maailma ja yksi ihmiskunta." Hänen aikaisempi hittinsä "Give Peace A Chance," Lennon oli jo halunnut parantaa maailmaa. Mutta tuottaja Phil Spectorin versio laulusta (joka Lennonin myöhempien lausuntojen mukaan oli sokerikuorrutettu), sekä sen hieno melodia saivat rauhanviestin soimaan jopa hienommin kuin kappale Give Peace a Chance.Lennonin mukaan tämä kaikkea vastaan oleva laulu ("anti-uskonnollinen, anti-nationalistinen, anti-normi ja anti-kapitalistinen") olisi voinut olla"Kommunistisen puolueen manifesti." Tänä päivänä, Central Parkissa, ei niin kaukana Dakota Building talosta, missä John Lennon murhattiin, seisoo Strawberry Fields muistomerkki, johon Imaginen laulun sanat on kaiverrettu.

BOB DYLAN

Blowin’ In The Wind
Saatavilla The Freewheelin’ Bob Dylan, 1963

"Sävelsin tämän laulun 10 minuutissa," Dylan tunnustaa. Protestilaulun Blowin' In The Windin julisteessa oleva lapsi nyökkää Bob Dylanille, jolla ei 21 vuotiaana ole muuta vaikutusmahdollisuutta kuin laulut ja niiden sanat. Laulu löysi nopeasti opiskelijoiden suosion Amerikkalaisilla kampuksillea, joiden opiskelijat olivat löytäneet uuden henkisen tien taistelussa oikeuksien puolesta ja josta tuli myöhemmin heidän tunnuslaulunsa. Laulu on kirjoitettu Vietnamin konfliktin aikaan ja metafori "Blowing in the Wind" viittaa väkivaltaan, taisteluun ja ajan rauhattomuuteen, vaikka siinä ei suoraan viitata mihinkään noista. Ajankohta sekä sodan aika, jona laulu julkaistiin, antaa sille ajattomuuden leiman.

WOODY GUTHRIE

This Land Is Your Land
Saatavilla This Land Is Your Land, 1944

On ironista, että yhä jotkut Amerikkalaiset lapset opettelevat tätä laulua koulussa. Vaikka tästä ei ole tarkkaa tietoa, saattaa olla, että laulun alkuperäiset sanat on kirjoitettu kritiikkinä politiikkaa ja epätasarvoa kohtaan sekä vastineena ultra patrioottiselle, mutta siihen aikaan hyvin suositulle Irving Berlingin säveltämälle ja Kate Smithin esittämälle God Bless America laululle. Inspiraationa toimi alkuasukkaiden periaate, jonka mukaan maa ei kuulu kenellekään erityisesti ja henkilökohtainen köyhyys sekä olosuhteet, jota laulussa koitetaan parantaa. Guthrie teki This Land laulusta hymnin, jossa oli poliittista dynamiittia. Myöhemmin sen esitti kuuluisa Pete Seeger.

MARVIN GAYE

What’s Going On
SaatavillaWhat’s Going On, 1971

Laulaja Tammi Terrellin kuoleman ja yrityksestä tulla ammatti jalkapalloilijaksi jälkeen, Four Tops bändin Al Cleveland ja Renaldo Benson taivuttelivat Gayen levyttämään vuoden 1971 hitin "What's Going On." Laulua tarjottiin alun perin The Originals bändille. Gaye laulaa toleranssin puolesta kun hän laulaa "Brother, brother,...” joka myös toimii kunniotuksena hänen veljeään Frankieta kohtaan, joka oli palvellut kolme vuotta Vietnamissa. Laulussa on voimakas rauhan sanoma, joka saa kuulijan unohtamaan ehkä vähän naivit sanat."War is not the answer, only love can conquer hate." An eternal groove ...

PETE SEEGER

We Shall Overcome
Saatavilla At Carnegie Hall, 1963

On selvää, että We Shall Overcome onyksilön oikeuksien tunnusomaisin laulu Amerikassa. Laulu sai inspiraation Gospel säveltäjältä Charles Albert Tindleyltä, We Shall Overcome oli rauhanmarssin ja sodanvastaisuuden hymni. Sitä soitettiin mm. Martin Luther Kingin kuuluisassa marssissa vuonna 1963, johon osallistui yli 300,000 ihmistä. Laulun levyttivät Pete Seeger, folk liikeen muusikkoveteraani, sekä Bob Dylan ja Joan Baez mutta myös Joe Glazer, Frank Hamilton, Mahalia Jackson ja lopuksi vieläBruce Springsteen, tämä oli selvä osoitus tuleville sukupolville, miten tärkeät laulun sanat ovat ja miten se pysyi suosiossa hyvin pitkään.

THE JIMI HENDRIX EXPERIENCE

The Star-Spangled Banner
Saatavilla Live at Woodstock, 1969

Soitettu ja livenä tallennettu ikuisen kuuluisalla Woodstockin festivaalilla, tämä Amerikan kansallislaulu joka esitettiin sähkökitaralla, säröllä, feedbackilla ja vibraatolla,syyttää Amerikkalaisia heidän läsnäolostaan Vietnamissa. Hendrixin kitaransoitossa on kuultavissa luotien viuhuna ja sodan kauhut. Uskomaton soundimaailma teki kappaleesta yhden tunnetuimman instrumentaaliversiosta rockin historiassa, joka samalla ehkä kärjisti Amerikkalaista patriotismia. Huomattavaa on, että rummut, jotka olivat ilman muuta mukana alkuperäisessä äänityksessä, ovat melkein kokonaan hävinneet Woodstokin miksauksista. Ilmeisesti korostaakseen kitara-basso osastoa. Kunnioitettavaa!

U2

Sunday Bloody Sunday
Saatavilla War, 1983

The Edge (joka oli David Howell Evansin taiteilijanimi ja hän oli myös bändin soolokitaristi) soittaa voimakkaan riffin War albumin aloitusraidalla (joka on tämän Irlantilaisen bändin kuuluisin levy). Alkujaan bändi ei tarkoittanut kappaletta protestilauluksi. Pikkuhiljaa laulusta tuli U2:en kaikkein avoimin poliittinen laulu. Se kertoo tarinan vuoden 1972 tapahtumista Derryn kaupungissa, joka tunnetaan myös nimellä Bloody Sunday. Neljätoista rauhanomaista mielenosoittajaa, joista puolet oli alle 19 vuoden ikäisiä, tapettiin Englannin armejan johdosta. He halusivat lopettaa poliittisen erittelun Pohjois Irlannissa, sekä myös kristillisten taloudellisen ja sosiaalisen erottelun, jota ylläpitivät sen ajan auktoriteetit.

JAMES BROWN

Say It Loud – I’m Black and I’m Proud
Saatavilla Say It Loud – I’m Black and I’m Proud, 1969

Vuonna 1968 Amerikka ei ollut vielä sovittanut historiaansa ja vain muutaman kuukauden Pastori Martin Luther Kingin murhan jälkeen, James Brown lauloi: "Say it loud! Ja sitten [lapsikuoro] vastaa: "Olen musta ja ylpeä siitä!” Tämä viesti oli suunnattu suoraan tulevaisuuden sukupolville, mutta myös sadoilletuhansille Afro-Amerikkalaisille, joiden viha oli vaimennettu.. Ihmeelistä kyllä, laulu oli levytetty Los Angelesin rajamailla ja suurin osa levyllä laulavista lapsista olivat Kaukasiasta tai Aasiasta.Vain pieni osa heistä oli Afrikan Amerikkalaisia. Laulusta tuli artistin uran kohokohta, mutta se myös jakoi yleiöä, jonka asian hän toteaa elämänkerrassaan. Laulun julkaisun jälkeen suurin osa yleisöstäni oli mustia, mutta en kadu mitään." Jotta laulun viestiä ei ymmärrettäisi väärin, Brown lopetti sen esittämisen. Useat kokoonpanot ovat tämän jälkeen esittäneet osia laulusta.

MIDNIGHT OIL

Beds Are Burning
Saatavilla Diesel And Dust, 1987

Midnight Oilin mestariteoksessa on vahva ekologinen viesti jopa aikoina kun rock musiikki oli vähemmässä arvossa. Laulu sävellettiin sen jälkeen kun bändi oli viettänyt kokonaisen vuoden Australian aavikoilla Aboriginaalien kanssa, albumi "Diesel And Dust" sisältää voimakkaita lauluja kuten Dream World sekä Put Down That Weapon ja se halusi kiinnittää imisten huomion maailman sekä sen asukkaiden haurauteen. Beds Are Burning, joka on bändin kuuluisin laulu, tuli standardi ja se kuuluu niiden 500 laulun joukkoon, jotka muodostavat rockin historian.

RAGE AGAINST THE MACHINE

Killing In The Name
Saatavilla Rage Against The Machine, 1992

Mikä voisi olla vahvempaa, kuin heiluttaa lippua systeemiä vastaan jo albumin nimessä? Ei varmaan mikään kun tämä singelohkaisu on niin vahvaa laatua. Julkaistu jo vuonna 1992 Amerikassa, mutta Killing In The Name ei saavuttanut Eurooppaa kuin vasta vuonna 1994. Tämä laulu, niin kuin moni muukin RATM hitti, ilmiantaa linkityksen poliittisten voimien ja Ku Klux Klanin välillä. Zack de la Rocha ilmensi vihansa laulussa ja miljoonat fanit ympäri maailmaa vastasivat huutoon.


Jatka lukemista

Higher, Michael Bublé's last album, is already available on Karaoke Versio

Worthy heir to the jazz singers of the 1950s, Canadian artist Michael Bublé just released his new solo album Higher. A...

From « Don't Go Breaking My Heart » to « Cold Heart », Elton John still knows how to make us feel alive!

Iconoclastic artist, composer of timeless ballads and creator of hits that became classics, Sir Elton John has lived...

Cover songs for weddings? the answer is "yes"!

Soul, Rock, Pop, Movie score… Playing the right music at the right time is the magic formula to rock any wedding...


Ole ensimmäinen joka kommentoi tätä
Kirjaudu sisään antaakseesi vastauksen.